Naam hond: Bagel
Ras/soort: gemengd, met kenmerken van Corgi en Jack Russel
Reu/teef: reu
Gesteriliseerd/gecastreerd: gecastreerd
Schofthoogte: 30 cm
Gewicht: 10 kg
Geboortedatum: onbekend. Hij was jong volwassen toen hij bij ons kwam en heeft vier jaar bij ons gewoond.
Adoptiekosten: € 150,-
Verblijft in: Leiden

Bagel in het kort

Kan alleen thuisblijven: ja, maar houdt er niet van om vaak lang alleen te zijn.
Kan met kinderen: ja, hij vind kinderen leuk, maar als ze hem pijn doen is er een risico dat hij hapt.
Kan met katten: Nee
Kan met anderen honden: ja, maar hij is niet heel sociaal en vaak bang van andere honden.
Kan mee in de auto: ja, maar met maatregelen want hij wordt wagenziek en onrustig
Kent basiscommando’s: ja, en extra commando’s
Waaks: ja
Kan loslopen: nee, hij loopt niet weg van een bekende baas, maar hij kan andere mensen aanvallen.
Jachtinstinct: ja

Geschiedenis van Bagel

Bagel is opgehaald uit een asiel in België. Hij was door zijn vorige eigenaar langs de snelweg vastgebonden achtergelaten en is door de politie naar het asiel gebracht. Daar is hij twee weken geweest. Bagel heeft sindsdien vier jaar bij ons gewoond.

Reden van afstand

Wij houden enorm veel van Bagel maar wij zijn niet in staat zijn gedrag op een goed niveau te houden en bijtincidenten te voorkomen. Ik heb door gezondheidsproblemen een energie beperking en kan niet zo vaak met hem trainen en op pad als nodig is. Ik was oorspronkelijk van plan met een uitlaatservice te werken, maar die worden gebeten door Bagel. Verder komt het voor dat als ik erg afgeleid ben ik de problemen wel eens vergeet, een hek open laat of Bagel los laat, en zodoende hebben we weer een bijtincident te pakken. Bagel heeft dus een baas nodig die verstand heeft van honden trainen, en die in staat is regelmatig en voor de rest van Bagels leven bezig te zijn met trainen en herbevestigen van de training. Ook is een alerter en energieker persoon nodig.

Meer informatie over Bagel

Bagel is opgehaald uit een asiel in België. Hij was door zijn vorige eigenaar langs de snelweg vastgebonden achtergelaten samen met een jonge zwarte labrador. Die is niet mee geadopteerd. Zijn vorige eigenaar sprak Frans hebben we kunnen achterhalen aan Bagels reacties. We hebben hem Nederlands moeten leren en veel commando’s gaan daarom gepaard met een gebaar. Hij gromt als je hem commando’s in het Frans geeft. Hij is, denken wij, geslagen door zijn vorige eigenaar. Hij gaat uit zijn dak als je met een opgerolde krant de kamer binnenkomt, in het begin dook hij in elkaar als we hem wilden aaien, en hij is ook niet blij als hij een grote sleutelbos hoort. Wij zijn met hem begonnen bij een gewone hondenschool. Na twee jaar trainen en elke week naar les gaan was Bagel een stuk minder angstig, handelbaarder en gehoorzamer, maar er bleven bijt incidenten plaatsvinden. Hij is een uitstekende erfbewaker, maar bezoek kunnen wij niet meer ontvangen. Hij bijt mensen die in en om ons huis komen zoals de postbode en de huishoudster, de buren, hardlopers, politie agenten, en hij heeft een specifieke haat voor timmermannen. Hij bijt hard en soms ook echt door. Voor zijn eigen gezin is hij erg lief, maar ook wij moeten niet proberen hem klem te zetten als hij erg gestresst is, dan wordt er alsnog gehapt, zei het minder hard en met veel schuldgevoel achteraf. We hebben daarna een aantal sessie bij hondenschool Alert en de hondenpsychologen gevolgd. Dit heeft weer verbetering en oplossingen gebracht. Ik heb vooral zelf geleerd hoe je een moeilijkere hond moet trainen en ik heb leren zien aankomen wanneer hij zich op iemand gaat fixeren en zo kan je een aanval stoppen voor die begint. Wij hebben hekken rond de tuin laten maken en een sluishek voor de voordeur. In huis heeft Bagel een bench en hij is getraind om daar in te gaan als hij onrustig wordt.

Bagel is intelligent en begrijpt hele volzinnen aan commando’s. Zijn gedrag verslechterd als hij niet heel regelmatig samenwerkt met zijn baas en de training steeds weer bevestigd wordt. Hij gaat dan lak aan je commando’s hebben en het huis domineren. Hij is voor de leden van het gezin, en aanhang die hij geaccepteerd heeft, heel gezellig. Hij houdt van knuffelen en op mijn buik gekriebeld worden. Hij laat heel veel toe als het lief bedoeld is en het geen pijn doet: omhelzen, knuffelen, kusjes, optillen, dragen, rompertje aandoen, borstelen, wassen. Hij doet niets liever dan ’s avonds onder je voetendekentje naast je op de bank liggen. Hij zoekt regelmatig contact met je, hij is superblij als je thuiskomt en gaat heel graag met je wandelen. Alleen zijn vindt hij niks, en alleen opgesloten worden in een andere kamer dan waar zijn baas zit leidt tot schade aan de deur. Wij zijn een gezin van vier met diverse aanhang en Bagel slaapt bij onze jongste tiener op de kamer. Als zij er niet is slaapt hij bij de andere tiener. ’s avonds gaat hij slapen en hij slaapt de hele nacht rustig door.

Hij heeft een fikse allergie voor grasmijt en meelmijt, daarvoor krijgt hij elke dag een pilletje (Apoquel) en zo is het onder controle. Daar kan niet mee gestopt worden en die pilletjes kosten geld. Een alternatieve behandeling is elke maand een injectie (Artuvetrin), dat kost minder en werkt goed, maar ik vond het onprettig om hem te moeten injecteren. Hij is getraind om de dierenarts te accepteren, en laat behandeling toe als er snoepjes beloofd worden, hij gaat nu in ieder geval naar binnen en blijft op de tafel, maar bij een pijnlijke of enge behandeling moet hij een muilkorfje aan en moet hij vastgehouden worden, begin voor de zekerheid altijd met een muilkorfje bij de dierenarts. Hij heeft een gevoelige maag en vet snoep of vet eten komt er weer uit. Eten dat hij steelt zoals brood of vogelvoer zorgt voor buitenaardse stinkscheten. En ja, hij steelt eten. Wij hebben hem op alleen lamsvlees (Rody, Albert Heijn) en daar doet hij het goed op. Verder kluift hij graag op lamsoren of konijnenoren. Hij is gewend gewassen te worden, hij vindt het niet geweldig maar en hij laat het toe dat je hem een bad geeft. Afdrogen vindt hij dan weer wél geweldig. Hij is ook gewend geföhnd te worden, hij laat het toe, maar vindt het niet geweldig. Hij gaat in het voorjaar in de rui en dat is goed bij te houden met borstel. Hij laat borstelen toe.

Andere honden vindt hij vaak eng en hij reageert gereserveerd. Op de hondenschool in de bekende groep deed hij wel mee, en hij deed pogingen de orde te handhaven onder de jonge drukke honden. De kleine, en even pittige, hond van de buurvrouw ziet hij een beetje als een maatje, maar het is niet dat hij gaat spelen, een beetje samen aan dezelfde heg snuffelen is het wel. Hij is niet heel speels en heeft 1 lievelingsspeeltje, waarvan we er dan ook maar een paar in reserve hebben gekocht. Hij is erg gehecht aan deze bal. Tennisballen worden overigens in stukken gescheurd. Katten jaagt hij vol overgave van zijn terrein af, alleen als een kat zich omdraait en terugvecht gaat hij er met de staart tussen de poten vandoor naar huis. Hij is heeft ook een paar keer een flinke haal van een kat gehad. Kleinere dieren zoals de cavia of een rat zijn hun leven niet zeker en die worden fanatiek opgespoord en, als hij de kans krijgt, vermoord. Op kinderen reageert hij vrolijk, het lijkt of hij die associeert met spelen, ik durf hem alleen niet zijn gang te laten gaan met kleine kinderen, het is nooit gebeurd, maar ik denk dat het mogelijk is dat hij hapt als ze hem pijn doen. Hij gaat graag met je wandelen, maar hij is een kleine hond en na een half uur is hij het wel zat, dan wil hij terug naar huis. Mijn vader gaat graag een uur met hem wandelen en dan is Bagel voor de rest van de dag uitgeteld. Hij is bij ons nooit weggelopen, wat wel is voorgekomen is dat hij ergens erg van schrikt en dat hij zelfstandig een sprint terug naar huis trekt.

Hij kan niet zwemmen! Toen we hem kregen zonk hij als een baksteen naar de bodem en we hebben hem wat zwemlessen gegeven. Hij houdt absoluut niet van zwemmen maar hij kan nu watertrappelen. Je moet hem echt niet te lang in het water laten liggen, dan verdrinkt hij.

De auto is een gemengd genoegen voor Bagel. Aan de ene kant weet hij dat de auto een uitje betekent en gaat hij er vrijwillig is, aan de andere kant wordt hij wagenziek en heel onrustig en ellendig. Wij hebben dit opgelost door een kleine bench in de laadruimte te zetten. Omdat hij dan minder kan bewegen legt hij zich er ook meer bij neer. Hij zal nog wel alles wat in de buurt van die bench komt verscheuren, dus geen boodschappen tas ertegenaan zetten. Bij lange ritten doe ik de hoedenplank op de laadruimte omdat hij het op een blaffen kan zetten. Hij is iets rustiger als hij je kan zien, maar ik raad oordoppen aan. Verscheuren is overigens geen hobby van hem, dat doet hij alleen als hij heel erg gestresst in zijn bench opgesloten zit. Dan probeert hij dingen door de tralies te trekken of stukken uit de bench te knagen.

Hij heeft inmiddels veel commando’s onder de knie: Zit (vinger ophouden), lig (wijs naar de grond), blijf (maak stop gebaar met handpalm), kom, kom hier (wijs naar de plek voor je voeten), plaats (wijs naar de betreffende hondenmand of kleed), spring, over (over een wip lopen), pak hem (raad ik niet aan om te zeggen), in de bench (eventueel wijzen naar de deur van de bench terwijl je er rechtop naast staat), naast lopen (wijs naar de plek naast je), op de stoep lopen, nee, foei, mee uit, plassen in de tuin, rol om (wijs met je vinger in een lijn over de grond naar links), draai (maak een cirkel in de lucht met je vinger wijzend naar beneden), poot (ook wel high five of boks), pootjes vegen (aan de deurmat, hij doet het niet zelf, maar gaat er wel braaf voor stilstaan op de mat of handdoek), hoog (op achterpoten staan), vang, mamma gaat weg en jij blijft bij Roos, goed zo (is een beloning), kijk eens (wordt altijd gezegd als er een snoepje gegeven wordt en is een goede manier zijn aandacht te trekken als hij dreigt aan te vallen), Pak de bal (eerste helft van apport), Apport zijn we nog mee bezig en is nog in het stadium van ‘kom hier’ en ‘breng de bal’, ‘ruilen voor een snoepje’ (Dat betekent ‘ik weet dat je het heel moeilijk vind dit aan mij te geven en daarom ga ik het gelijk oversteken met een snoepje’), Op (met tonen van lege handen, dit betekent dat de snoepjes op zijn en/of dat de training afgelopen is en er geen snoepjes meer komen). Op de hondenschool kende hij het hele parcours. Sinds de parcours training is hij ook een echte klimmer. Hij heeft er geen problemen mee om op een stoel, tafel of kast te klimmen, en dat mag uiteraard niet. Buiten in de tuin mag hij van mij weer wel op de tuinmeubelen. Hij ligt graag in de zon op de vensterbank. Hij kan op zich prima de trap op en af, maar wij hebben een open trap en dat vonden zowel wij als hij eng, daarom is hij er aan gewend om de trap opgedragen te worden. Naar beneden doet hij zelf.

In de periode dat ik nog werkte ging Bagel drie dagen per week naar een hondenopvang. Dit accepteerde hij en hij gedroeg zich daar goed, hij vond het alleen vreselijk. Het leek elke keer als ik hem bracht wel of hij dacht dat hij gestraft werd en ik hem voorgoed achter ging laten. Op een gegeven moment heb ik er toch maar voor gekozen om hem alleen thuis te laten in plaats van naar de opvang te brengen. Ik had geen hondenluik en moest zodoende dan wel eens ontlasting in huis opruimen. Bagel is op zich gewoon netjes zindelijk, maar hij gaat niet hel een hoogwater doorstaan om maar niet in huis te poepen als je hem de hele dag alleen laat. Hij doet wel zijn best om de meest gepaste plek uit te zoeken, zoals naast mijn wc. Plassen doet hij niet in huis. Wat ook helpt is als je hem alleen vlees te eten geeft want dan blijven er heel weinig reststoffen over en heeft hij weinig ontlasting. Sinds ik dat ontdekt heb kan ik hem na zijn ochtendwandeling de rest van de dag alleen laten. Hij houdt erg van routine en het lijkt wel of hij een klok in zijn hoofd heeft: We staan op een vaste tijd op en gaan na het ontbijt kort uit, om drie uur krijg ik een kluif, om vijf uur avondeten, en ’s avonds liggen we van zo tot zo laat op de bank. Als je daar van afwijkt wordt je heel verbaasd aangekeken.

In de zomervakanties logeerde Bagel bij oma en opa op het platte land. Daar had hij het erg naar zijn zin, alleen hadden mijn ouders dezelfde problemen met hem en kon er de hele zomer geen bezoek komen en is de buurman gebeten. Wij houden heel veel van Bagel en nemen met veel verdriet en pijn in ons hart afscheid van hem. We hopen dat hij in een warm en liefdevol huis terecht komt want hij heeft al genoeg angst meegemaakt in zijn leven. Bij ons kan hij niet blijven want op een gegeven moment maak ik weer een fout en gaat iemand aangifte doen en moeten we hem laten inslapen.

Aandachtspunten

Het is nodig om de aandacht er altijd bij te houden. Totdat het er uit getraind is bijt hij, en hard. Het gaat mogelijk nooit over. Bagel heeft dus een baas nodig die serieus verstand heeft van honden trainen, en die in staat is regelmatig en voor de rest van Bagels leven bezig te zijn met trainen en herbevestigen van de training. Regelmatige training brengt duidelijke verbetering. Bagel reageert goed op training die gebaseerd is op het belonen van goed gedrag. Straffen heeft op Bagel een averechts effect en het is ten zeerste af te raden. Verder is een alerter en energieker persoon nodig dan zijn huidige baas.

Contact

Heeft u interesse in Bagel? Neem gerust contact met ons op middels dit formulier, of mail rechtstreeks naar info@stichtinghondinnood.nl

Filmpjes

Foto’s

Verantwoording

Voor honden die ter bemiddeling op onze website worden getoond ligt de verantwoording volledig bij de partij die de hond ter herplaatsing aanbiedt!
Deze partij kan een particulier, stichting of asiel zijn.