Naam: Spike
Ras: Shih-tzu
Reu/teef: reu
Gecastreerd: ja
Geënt en gechipt: ja
Geb. datum: 27-06-2011
Gewicht: 7 kilo
Geënt en gechipt: ja
In opvang sinds: 29 mei 2017 in Zoetermeer
Adoptiebijdrage: € 175,-
Spike is geadopteerd op: 21 juli 2017
Woont nu in: Hoofddorp

Hoe is het nu met…

Nieuws over Spike

Spike in het kort

Kan met andere honden: ja (note: liever plaatsen we Spike niet in huis bij andere hondjes wegens geconditioneerd obsessief likken van het hondje bij zijn vorige eigenaars)
Kan met katten: ja
Kan met kinderen: ja
Kan alleen thuis blijven: nee, moet getraind worden ivm verlatingsangst (zie filmpje)
Gedrag op straat: goed, blaft soms wel naar brommers, soms naar grote honden op bekend terrein, niet naar mensen
Gedrag tegen onbekend bezoek: zeer vriendelijk
Luistert goed: ja, Spike luistert heel goed
Vachtverzorging: moet getrimd worden eens in de drie maanden
Kan mee in de auto: ja, geen probleem

Geschiedenis

Spike heeft vanaf pup bij hetzelfde gezin gewoond samen met nog een hondje.

Reden van afstand: Er kwam een kindje en Spike plaste in huis. Inmiddels gecastreerd!

Meer informatie over Spike

Spike is bij mij (Thomas) in Zoetermeer in de opvang sinds 29 april. Spike is een hele lieve hond die het liefst de hele dag naast je ligt en alles met je samen doet. Spike is in de omgang een hele makkelijke hond. Nee is nee en daar heeft hij altijd vrede mee. Verder is het een echte allemansvriend. En een echt “schoothondje” in die zin dat hij op schoot past. Hij is rustig, lief en gehoorzaam.

Binnen in huis zal je hem niet snel horen blaffen als je aanwezig bent. Af en toe hoort en ziet hij een hond buiten blaffen en dan wil hij nog wel eens gaan kijken en blaffen. Maar als je dan zegt dat hij moet stoppen doet hij dat ook gelijk en komt hij weer bij je liggen. Verder leeft hij op het moment samen met 2 katten. Dit gaat prima. Ze eten altijd met z’n drieën en hij wacht altijd keurig totdat de katten klaar zijn voordat hij ook hun bakje leeg likt. Eén van de twee katten wil nog wel een lelijk tegen hem doen. De enige reactie die de kat krijgt is een grom en verder niks.

Buiten wandelen met Spike is ook prettig. Ik ben begonnen met aandachtstraining (zie filmpje) om hem te leren meer op mij te letten voor als hij los loopt. Spike is geen hond die tetterend over de straat loopt zoals vele kleine hondjes. Als hij schrikt van een brommer die langs hem raast kan hij wel even blaffen.

Spike is gecastreerd binnen twee weken nadat hij bij mij in opvang kwam. Voordat hij gecastreerd werd vond ik 3 x een klein plasje maar na de castratie helemaal niet meer. Plassen in huis is niet zijn probleem zoals dat wel aangegeven werd door zijn vorige eigenaars. Wel heeft hij verlatingsangst wat u kunt zien op het filmpje dat ik heb opgenomen toen ik even weg was. Aan de katten in huis heeft hij geen steun bij mijn afwezigheid. In mijn situatie neem ik Spike bijna overal mee naartoe en gelukkig is hij een hondje die je ook makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Toch moet iedereen wel eens even weg en daarom zoeken we voor Spike een baasje die tijd en geduld heeft om het alleen thuis blijven langzaam op te bouwen.

Op straat valt Spike niet bij voorbaat uit naar andere honden. Al heeft hij meer vertrouwen in kleine honden dan in grote honden. Bij grote honden zal hij minder snel contact zoeken en gewoon zijn eigen gang gaan. Mocht de lijn strak komen te staan wil hij nog wel eens gaan blaffen naar grote honden. Verder laat hij bij grote honden die opdringerig zijn wel merken dat hij er geen zin in heeft door te gaan grommen.

Wat zoeken wij voor Spike? Spike is heel makkelijk in de omgang. Kan met andere dieren en met kinderen. De samenstelling van het huishouden is dan ook niet heel belangrijk. Wel dat er altijd iemand thuis is of dat er echt de tijd en het geduld is stap voor stap het alleen thuis blijven te leren. Hij zal het huis bij elkaar blaffen als hij alleen is en aan de deur krabbelen. Hij is gewoon echt in paniek en begrijpt er niets van. Hem in een bench stoppen is geen oplossing en maakt de paniek alleen maar groter. Bovendien doet dat niets af aan het blaffen. Spike is een hondje die daarom nogal wat aandacht, tijd en geduld vergt en misschien het best op zijn plek zit bij gepensioneerde mensen of mensen waar hij mee naar het werk kan. Omdat hij vriendelijk is tegen iedereen is dat tenminste nog een pluspunt. Hij hecht zich niet specifiek aan één persoon, als ik weg ben is hij zeer tevreden met mijn moeder die op hem past. Als er maar iemand is. De verlatingsangst en het obsessief likken van het vorige hondje waar Spike vandaan komt maakt dat wij op zoek zijn naar een baasje die iets verstand heeft van hondengedrag, en waar Spike niet alleen als gezelschaps/schoothondje behandeld zal worden en verder grenzeloos zijn eigen gang kan gaan. Een beetje sturing is wat Spike ook nodig heeft net als elke hond, groot of klein.  Spike is bij mij in opvang en krijgt dezelfde regels en grenzen als elke andere hond van welk ras dan ook die in opvang komt, daarom kan ik met enthousiasme zeggen dat hij echt een fantastische hond is die heel goed luistert, grappig en speels is en waarmee je overal heen kunt. Spike is nooit agressief of zelfs niet opdringerig of druk. Maar ik verwacht ook wel dat hij bij onervaren mensen op den duur gedragsproblemen zou kunnen ontwikkelen.

Verdere aandachtspunt van een Shih-tzu is dat hij heel veel vachtverzorging nodig heeft. Vaak kammen en 4x per jaar naar de trimsalon. De föhn vind hij overigens helemaal geweldig en komt er gelijk aangelopen als je dat ding aan zet.

Kortom: Spike is een leuk sociaal hondje, met verlatingsangst.

Neem gerust contact met ons op bij interesse of vragen over Spike.

Filmpjes

Foto’s