Afkomstig uit: Spanje
Reu/teef: reu
Ras/soort:
Schofthoogte: 50 cm
Gewicht: 18 kg
Geboortedatum:
Adoptiekosten:
Woont nu in: Dierentehuis Almere

Hoe gaat het nu met …

Update over Twister (21-05-15)

Twister stond al een paar maanden op de website van stichting Hond in nood. Er kwamen weinig tot geen reacties, Twister was ook niet een hond die je zo maar even “erbij neemt”. Hij leed aan extreme verlatingsangst en was een uitbreker eerste klas. Daarnaast voorzien van een grote jachtdrift wat loslopen bijna onmogelijk maakte.

Op een slechte dag kreeg Hond in nood een mailtje van de eigenaresse, waarin stond dat er een beslissing was genomen om Twister in te laten slapen. Het ging zo niet meer, voor de hond ook niet. Er bleek niet goed uit het bericht of de euthanasie al uitgevoerd was. Bij navraag bleek het diezelfde avond om 19.00 uur te gaan gebeuren. In allerijl werd uitstel verzocht aan de eigenaresse, we konden nog optie proberen: permanente opname bij Dierenthuis Almere. Een opvang voor honden waar geen enkele kans meer voor is. De euthanasie afspraak bleef staan voor die avond om 19.00 uur, óf de eigenaresse van Twister moest zekerheid krijgen dat hij daar op korte termijn terecht kon. Een paar dagen uitstel, om dierenthuis te kunnen bereiken per mail, en om de eigen dodelijk zieke hond van het bestuur van de stichting in alle rust zijn laatste twee dagen te kunnen verzorgen, gaf de eigenaresse van Twister niet meer. De koek was op, er was geen dag extra voor Twister meer mogelijk.

Tijdens de laatste rit van rottweiler Ceasar, naar de kliniek in Dordrecht waar zijn MRI die dag gepland stond, is er nog heen en weer gemaild naar Dierenthuis Almere waarna zij de communicatie met de eigenaresse van Twister direct overnamen en de bevestiging gaven dat Twister bij hen mocht komen wonen.

Twister werd gered, op het laatste moment! Ondanks de tranen dat de ontzettende grote lieve goedzak Ceasar heel erg ziek bleek, en uit zijn lijden verlost moest worden, was er toch een glimlach om Twister zijn lot, dat net op tijd gekeerd is.

Twister leeft een gelukkig leven in stichting Dierenthuis Almere.

Geschiedenis

Twister is in 2010 is Spanje gevonden en via een stichting naar Nederland gekomen.  Bij aankomst in Nederland is hij in een gastgezin geplaatst waar hij vier weken is geweest. In dit gezin leek het erg goed te gaan met Twister. Hij leerde ontzettend snel en kon al een poosje alleen thuis zijn en had ook al eens los gelopen wat best goed ging. In het gastgezin waren geen negatieve bijzonderheden te melden over Twister.

Vervolgverhaal Twister:

De jaren daarna hebben de baasjes van Twister enorm veel tijd gestoken in de socialisatie en training. Twister is zeer intelligent en leergierig. Hij volgt elk commando razendsnel op. Toch begonnen er in de loop der tijd problemen te ontstaan. Het los laten lopen bleek heel moeilijk. Een jachthond als Twister kan zijn genetisch pakket om te jagen niet onderdrukken. Hij is niet expres ongehoorzaam, hij kan gewoonweg niet anders. Watervogels met name, wakkeren zijn jachtdrift aan. Luisteren is er dan niet meer bij en ook kijkt hij natuurlijk niet waar hij loopt. Een onveilig gebied met verkeer is dan levensgevaarlijk voor Twister.

Twister heeft veel beweging nodig. Een actief leven met uitdagingen waar hij als energieke jachthond aan zijn trekken komt. Wanneer hij dat niet krijgt vertoont hij destructief gedrag. Dit kan zo ver gaan dat hij zichzelf kan verwonden in zijn poging uit te breken. Fietsen, joggen en bijvoorbeeld Canicross kan hem helpen zijn energie kwijt te raken. Twister kan met gemak kilometers naast de fiets rennen.

Enkele jaren geleden is er een tweede hond bijgekomen. Twister is dol op haar maar kan moeilijk aandacht delen. De tweede hond heeft te weinig pit om zichzelf te laten gelden. Overal waar aandacht is, daar is Twister ook. De andere hond laat zich makkelijk opzij duwen van haar kleedje of bij aandacht van het baasje.

Verder kan Twister goed bij oudere kinderen en bij eigen katten. Hij gaat graag mee in de auto en trekt niet aan de riem. In huis is hij een lieve knuffel en blaft weinig. Bij frustratie kan hij gaan piepen. Hij trekt graag met zijn baasje op en geniet van opdrachtjes uitvoeren en de bijbehorende beloning.

Aanvullende informatie van het baasje:

Nadat mijn man in mei 2014 is overleden gaat het steeds slechter met Twister in ons gezin, hij kan slecht alleen zijn, breekt weer uit en ook loslopen tijdens de wandelingen is geen optie meer. Ik ben begin november bij het trainingscentrum van Martin Gaus in Lelystad geweest, hij is daar geobserveerd samen met de andere hond. Ik had gehoopt dat ze Twister daar intern zouden kunnen trainen maar dit is helaas niet gelukt. De jachtdrift van Twister is zo sterk dat dit met een normale clicker training niet te trainen valt. Mede gezien het feit dat de andere hond heel ongelukkig van hem wordt is hun advies om voor Twister een andere baas te zoeken.

Kortom Twister is een ontzettend lieve, slimme en aanhankelijke jachthond met, door alles wat hij heeft meegemaakt, een behoorlijke gebruiksaanwijzing. Het zou zomaar kunnen dat hij in een omgeving waar hij zich niet opgesloten voelt, veel minder de neiging zal hebben om uit te breken en de omgeving onveilig te maken. Als hij daarnaast een of meerdere honden om zich heen heeft waar hij zich aan op kan trekken zal hij zelf waarschijnlijk ook zekerder worden en ook beter in z’n vel gaan zitten. Op dit moment krijgt Twister Alprazolam (xanax) om hem een beetje rustig te houden.