Wij zoeken enthousiaste gastgezinnen voor honden in nood (vrijwillige basis)

Zie ook onze oproep "huisbezoekers gevraagd"

Op dit moment zijn wij druk bezig de activiteiten met betrekking tot opvang en herplaatsing van honden te reorganiseren. De meeste vaste gastgezinnen die vele honden vanaf het begin van de oprichting met liefde hebben opgevangen hebben in de loop der jaren hun thuissituatie veranderd. Van studie naar full-time werk, één of meerdere honden een vast thuis geboden of andere omstandigheden die de situatie hebben gewijzigd en waardoor het opvangen van een herplaatser niet meer tot de mogelijkheden behoort. U kunt zich aanmelden als gastgezin en wij hopen op uw begrip dat het even duurt voordat u een hond aangeboden krijgt. 

Hond in Nood is dringend op zoek naar opvang voor de sterkere rassen. Er komen regelmatig aanmeldingen voor afstand van Staffords, Am. Bulldoggen of Pitbulls. Het opvangen van deze rassen is vaak intensiever omdat er net iets meer verantwoordelijkheid, ervaring en inzicht bij komt kijken als het gaat om bijvoorbeeld loslopen, omgang met andere honden,  en het hebben van een goed omheinde tuin. Voelt u iets voor deze uitdaging en staat u ervoor open goede raad en tips aan te nemen? Stuur ons een mailtje voor meer informatie.  

hondenhok met hokU bent een hondenliefhebber en heeft ervaring met honden?
Heeft u mogelijkheden om een tijdelijk opvangadres te bieden voor een hond in nood?
Lijkt het u een uitdaging om een hond in nood te helpen?

Dan zijn wij op zoek naar u!

Het opvangen van een hond, het leveren van een bijdrage aan het (her)opvoeden, socialiseren en het vinden van de juiste nieuwe baasjes geeft veel voldoening. U wordt als gastgezin nauw betrokken bij de adoptieprocedure.

Om wat voor soort honden gaat het?

Wij zijn ons meer en meer gaan richten op de honden uit Nederland die ter afstand worden aangeboden. Dit kunnen honden zijn die in Nederland of in het buitenland geboren zijn.

Sommige honden zijn gemakkelijk in de omgang, anderen hebben een “rugzak” waardoor zij meer begeleiding nodig hebben. Het is daarom belangrijk dat u flexibel bent en direct begint met begeleiden en socialiseren van de hond.

Wat doet een opvanggezin voor honden in nood?

Wij besteden veel aandacht aan de voor- en nazorg bij het plaatsen van onze honden. Het welzijn van de hond staat voorop. Een gastgezin heeft naast het bieden van liefde, geduld, socialisatie, rust en verzorging ook de belangrijke taak om het gedrag van de hond te observeren en de hond verder te socialiseren. Uw bevindingen tellen mee bij het vinden van de juiste baasjes.

Wat gebeurt er nadat een hond in een opvanggezin geplaatst wordt?

Als een hond bij ons in de opvang komt worden de chipgegevens direct overgezet naar de stichting. In de eerste 2 weken dat de hond in het opvanggezin verblijft krijgt de hond de kans te acclimatiseren en tot rust te komen. In die periode ontstaat er een goed beeld over het karakter en gedrag van de hond.

Na twee weken gaan wij actief op zoek naar een nieuw baasje. De hond wordt er adoptie geplaatst op onze website en Marktplaats. Wij vinden het belangrijk dat de juiste match gemaakt wordt tussen baasje en hond en besteden hier veel aandacht aan. Dit betekent dat we voor sommige honden heel snel een adoptieadres vinden en voor anderen kan dat wat langer duren.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken mensen (alleenstaanden/stellen/gezinnen) die:

dol zijn op honden

een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben

(enige) ervaring hebben met honden

geen kinderen onder de 8 jaar hebben (als er kinderen zijn moeten zij weten hoe met honden om te gaan)

bij voorkeur niet fulltime werken

liever niet een aantal keren per jaar op vakantie gaan

stressbestendig en flexibel zijn

de hond niet onnodig lang alleen laten

bereid zijn om de gegeven instructies op te volgen

hondenhok met bot en pootjes

Wij vragen veel, daar zijn wij ons van bewust. We willen echter het beste voor onze honden en de hond staat voor ons altijd op de eerste plaats. Wij begrijpen dat het soms een uitdaging kan zijn. Het geeft echter veel voldoening als een hond die bij u in opvang gewoond heeft gelukkig te zien bij zijn nieuwe baasje(s).

Wat is de procedure als u zich aanmeldt als opvanggezin voor honden?

Als u zich opgeeft als opvanggezin voor honden dan sturen wij u een vragenformulier. Nadat u deze heeft ingevuld en teruggestuurd nemen wij telefonisch contact met u op.

Na een positief telefoongesprek komen wij bij u langs voor een intakegesprek waarbij wij graag met u en uw gezinsleden kennismaken. Daarnaast zijn wij benieuwd naar de leef- en woonomstandigheden van het gezin, of er nog andere dieren in huis wonen, of u ervaring heeft met honden en dergelijke. Wij informeren u uitgebreid over wat u kunt verwachten van (het gedrag van) een opvanghond en natuurlijk krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.

Na het intakegesprek hebben beide partijen bedenktijd om te besluiten om wel of niet tot samenwerking te komen. Indien u als opvanggezin aan de slag gaat, dan wordt een opvangovereenkomst opgesteld.

Geeft u om het welzijn van honden en denkt u dat u een liefdevol opvanggezin voor honden kunt bieden?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier

(Annette Koome, voorzitter en hoofdtrainster bij Stichting Hond in nood)

Spreuk dogs leave pawprints on your heart

Veelgestelde vragen

Krijg ik een vergoeding voor het opvangen van een hond?
Nee. Het opvangen gebeurt op vrijwillige basis.

Hoe zit het met voer, manden, riemen speelgoed etc. Krijg ik daar een vergoeding voor?
Als een hond die bij u in opvang komt krijgt u van ons een halsband en een riem. Soms is er een mand, voer en speeltjes beschikbaar maar meestal moet u deze zaken zelf aanschaffen. Als u financieel niet in staat bent dit te doen, maar u wilt wel heel graag een hond opvangen, dan kunnen wij met u overleggen hoe wij u daarin kunnen ondersteunen.

Worden dierenartskosten vergoed?
Ja. Reguliere dierenartsbezoeken worden door ons vergoed, mits dit in overleg met ons gebeurt. Verkeert de hond die bij u in opvang is in levensgevaar, kunt u naar de dichtstbijzijnde dierenarts naar keuze. De stichting draagt hiervoor de kosten.

Zijn de honden medisch gekeurd?
Ja. Alle honden in de opvang zijn gechipt, ontwormd en gevaccineerd. De honden zijn gecastreerd of gesteriliseerd indien de leeftijd dit toelaat.

Wat als de hond iets kapot maakt, worden deze kosten vergoed?
Nee, deze kosten worden niet door de stichting vergoed. Uw verzekering beschouwt een opvanghond als uw eigen hond. Schade aan uw inboedel wordt (meestal) niet gedekt door uw verzekering en ook niet door de verzekering van de stichting. Als u een hond in huis neemt gaat de verzekering ervan uit dat men eventuele schade incalculeert. 

Hoe lang blijft een opvanghond gemiddeld?
Opvang is altijd tijdelijk maar het is nooit met zekerheid te zeggen hoe lang een hond bij u blijft. Wij vinden het belangrijk dat de juiste match wordt gemaakt. Dit betekent dat we voor sommige honden binnen enkele weken een nieuw baasje hebben gevonden. Voor anderen kan dat maanden duren.

Wordt er rekening gehouden met mijn wensen als ik een hond opvang?
Ja, voor zover mogelijk houden wij rekening met uw woonsituatie en wensen.

Wat als de hond toch niet binnen het gezin blijkt te passen?
Voor de hond is het belangrijk dat hij een stabiele woonsituatie heeft totdat hij naar een nieuw baasje gaat. Wanneer het om wat voor reden dan ook mis gaat bij u, dan halen wij de hond bij u weg en plaatsen hem in een ander opvanggezin. Dit heeft uiteraard niet onze voorkeur en gaat altijd in overleg.

Wat moet ik doen als ik op vakantie wil en ik heb een opvanghond in huis?
Allereerst rekenen wij op uw verantwoordelijkheidsgevoel. Wij gaan ervan uit dat u zich niet aanmeldt als opvanggezin als u binnen één of twee maanden op vakantie gaat.

Als u opvanggezin bent en u wilt op vakantie gaan, dan verzoeken wij u om de stichting ruim van te voren te informeren wanneer u op vakantie gaat en hoe lang. Als u in Nederland blijft en de hond wilt meenemen dan mag dat, uiteraard alles in goed overleg. Als de hond niet mee kan op vakantie, dan proberen wij in eerste instantie de hond binnen een ander opvanggezin van onze stichting onder te brengen. Dit kan alleen als er geen problemen ontstaan tussen “uw” opvanghond en de hond in het andere gezin.

Verhaal van een gastgezin

Gastgezin zijn voor een hond van Stichting Hond in nood, wat betekent dat?  Lees het verhaal van Karin Borst

Opvanghond Jessie in haar gastgezin

Jessie vond haar nieuwe baasjes op 18 november 2015, en het voelt “alsof ze er altijd geweest is”